Te puszyste placuszki zrobisz z sera z wiaderka. Są szybkie, tanie i doskonałe na każdą okazję

Dodano:
Placuszki serowe Źródło: Unsplash / Elena Leya
Placuszki serowe to jedne z najlepszych placków na słodko. Można je jeść jako słodki posiłek, ale mogą też być sycącym deserem. Robi się je łatwo i szybko, a bazą jest ser z wiaderka.

Jeśli ty i twoi bliscy lubicie słodkie placki, to koniecznie zapisz ten przepis. Wystarczy ser z wiaderka, a kilkanaście minut zrobisz te puszyste i smaczne placuszki serowe. Mogą robić za cały posiłek na słodko (wiele osób lubi je zjeść także na śniadanie), deser, ale też słodka przekąska do pracy czy do szkoły.

Jak zrobić placki z sera z wiaderka?

W tym przepisie nie ma nic skomplikowanego. Placki z sera z wiaderka robi się łatwo, bo tak naprawdę wystarczy wymieszać wszystkie składniki na gładką masę. Najprościej użyć tu miksera, który jeszcze dodatkowo napowietrzy masę. Ciasto na placuszki jest dosyć gęste: najlepiej wykładać je na patelnię łyżkę i ewentualnie już na patelni nadać im ładny kształt.

Przepis: Placuszki z sera z wiaderka

Puszyste placuszki serowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta na plackiWszystkie składniki na placuszki wymieszaj lub zmiksuj. Odstaw na ok. 10-15 minut.
  2. Smażenie plackówWykładaj placuszki na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron na złoto.

Gotowe placuszki serowe warto odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać placuszki serowe?

Placki z sera z wiaderka są dobre same w sobie i bez żadnych dodatków. Najprościej wystarczy je oprószyć jedynie cukrem pudrem, ale takie placki można podać na wiele różnych sposobów. Doskonale pasują z domową konfiturą (np. ze śliwek) albo owocowym dżemem (np. truskawkowym). Świetnie będą tu pasowały także wszelkie polewy i kremy z czekoladą, ale też domowej roboty sosy owocowe (zmiksuj świeże owoce ze śmietaną i odrobiną cukru, można tu wykorzystać także owoce mrożone, które dobrze jest podgrzać wcześniej na patelni z cukrem).

Placuszki doskonale smakują z kleksem jogurtu naturalnego albo gęstej śmietany. Idealnie pasuje do nich sos waniliowy. Aby go robić, należy zagotować słodką śmietankę z cukrem oraz ziarenkami z jednej laski wanilii. W tej wersji można podać placki na deser, dekorując je dodatkowo świeżymi owocami, np. malinami, borówkami albo kawałkami soczystego mango.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...